2012. október 1., hétfő

Kapros Húsgombócleves

...egy nagyszerű, friss és enyhén savanykás gombócleves! A sok zöldségtől igazán könnyű és másnaposság űző leves!


Hozzávalók:

  • 30-35 dkg sovány darált hús (csirke/pulyka/marha)
  • 1 db tojás
  • 1 csokor kapor, apróra vágva
  • 1 nagy sárgarépa, félkarikákra vágva
  • 1 nagy fehérrépa, félkarikákra vágva
  • 1 nagy burgonya, kis kockákra vágva
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 1 fél zellergyökér, tetszőleges méretre vágva
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 evőkanál kukorica keményítő/liszt
  • bors
  • olaj


Elkészítése:

  1. A gombóc: a darált húst a zsemlemorzsával és a tojással, 1 teáskanál só kíséretében és fél csokor kaporral jól összegyúrom.
  2. A hagymát az olajon megpirítom, majd felöntöm vízzel. Beleteszem a házi ételízesítőt, majd sózzom és borsozom.
  3. Hozzáadom a répákat, a zellert, a krumplit, majd 1 fél karikákra vágott citromot.
  4. A gombócokat ujjpercnyi méretre formázom és a forrásban lévő levesbe teszem.
  5. Fedő alatt és takarékon, addig főzöm, míg a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 20-30 perc) és a gombócok fel nem jönnek a leves tetejére.
  6. A citromkarikákat kihalászom.
  7. Mielőtt lezárnám, a tejfölt a keményítővel simára keverem és behabarom vele a levest. Belekeverem a frissen vágott kaprot is és megkóstolom. Ha nem elég savanyú a citrom másik felét belefacsarom, ha kell sózom még.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése