2013. október 9., szerda

Bakonyi Betyárgombóc

...egy szuper magyaros fogás, unalmas hétköznapokra. Egyszerű, szaftos és csípős étel. Igazán fickós! Lepd meg vele a szeretteidet!


Hozzávalók (2 személyre):

  • 50 dkg gomba, félkarikákra vágva
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 hegyes zöldpaprika (elhagyható!)
  • 1 paradicsom, kockákra vágva
  • frissen őrölt bors
  • fél kávéskanál őrölt kömény
  • 1 púpos teáskanál füstölt pirospaprika
  • 2 evőkanál kacsazsír / növényi olaj
  • 1 kis doboz tejföl (Laktózmentes)
  • fél csokor petrezselyem, apróra vágva
  • 1 evőkanál kukorica keményítő
Gombócokhoz:
  • 50 dkg darált pulykahús
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 csapott kávéskanál só
  • frissen őrölt bors
  • fél teáskanál őrölt kömény
  • 1 púpos teáskanál pirospaprika

Eszközök:

Magas falú teflon serpenyő+fedő
Vágódeszka, konyhakés
Keverőtál


Elkészítése:


A húst jó alaposan összekeverem a piros paprikával, a köménnyel, a fokhagymával, a hagymával, a borssal és a sóval.

Egy magas falú serpenyőbe hevítek két evőkanál zsiradékot, majd diónyi gombócokat formázok a masszából és beleteszem a húsgombócokat. Óvatosan megforgatva körbepirítom őket.

Megszórom a vöröshagymával, egy-két percig pirítom. Hozzáadom a paradicsomot, paprikát és a gombát.

Megszórom piros paprikával, köménnyel. Sózom-borsozom. Fedő alatt pár percig párolom.
Amikor a gomba levet ereszt, kb. 2-3 dl vizet öntök rá. Az edényt néha megmozgatva kb. 10 percig főzöm.

A tejfölbe csomómentesen elkeverem a kukorica keményítőt, majd a forró szaftól is hozzámerek, hogy hőkiegyenlítés megtörténjen és belekeverem a raguba, majd megszórom petrezselyemmel. 1 perc alatt összesűrítem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése