2023. szeptember 17., vasárnap

Sárga Currys Sütőtök Krémleves

...keleti hangulatú, fűszeres őszi leves, sütőtökből! A legfinomabb sütők krémleves amivel találkoztam! Sokáig keresgettem, mire ráleltem erre!


Hozzávalók (4-6 személyre):

  • ~1 kg sütőtök (pucolva)
  • 1 kókusztej konzerv (400 ml)
  • 1 nagy vöröshagyma, nagyobb darabokra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, negyedekbe vágva
  • 2 teáskanál sárga currypor (madras)
  • 2 teáskanál gyömbérpor (vagy ujjnyi friss, darabokra vágva)
  • 1 teáskanál kurkumapor
  • 1 piros chili, apróra vágva
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 500 ml víz
  • pirított tökmag, a tálaláshoz
  • hidegen sajtolt tökmagolaj, a tálaláshoz


Eszközök:

5 l-es lábas+fedő
Vágódeszka, konyhakés
Konzervnyitó
Kis teflon serpenyő a tökmag pirításához


Elkészítése:


A sütőtököt megpucolom, felszeletelem és felkockázom.

Egy lábosba felhevítem a kókuszolajat és megpirítom benne a hagymát és a fokhagymát.

Megszórom curryporral, gyömbérporral(vagy firssel), chilivel és kurkumával. Elkeverem hogy feloldódjanak a fűszerek, majd felöntöm 500 ml vízzel. Sózom és a sütötök darabokat is hozzáteszem.

Forrás után, csendesen kb. 15-20 percig főzöm, amíg meg nem puhul a sütőtök, majd egy botmixerrel alaposan összeturmixolom.

Hozzáöntöm a kókusztejet. Sózom ha kell még. Ha túl sűrű, teszek hozzá még egy kis vizet.

Tálaláskor megszórom pirított tökmaggal és tökmagolajjal kínálom. Csípősen a legjobb!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése