2014. június 4., szerda

A kedvenc pikáns BBQ szószom

...a világ legjobb BBQ szósz receptje, egyenesen az angol, pucér szakácstól! Rettentő sok minden kell bele és nagy mennyiségben, de megéri! El lehet tenni akár későbbre is, így kéznél lesz házi BBQ szósz, amit fogyaszthatunk sült húsokhoz, de még pácolásra is jól használható. Kedvenc szószom, amit +chilivel szeretek igazán elkészíteni. Most csirkecombokat sütöttem, futtatott gombával, hagymával és répával. A zöldségeket friss petrezselyemmel fűszereztem. Nagyszerű vacsora lett belőle.



Hozzávalók kb. 500 ml szószhoz:

  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 10 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 db friss chilipaprika, apróra vágva
  • pár evőkanál olíva olaj
  • 100 g barna cukor
  • 10 szál kakukkfű, leveleire szedve és apróra vágva
  • 10 szál rozmaring, leveleire szedve és apróra vágva 
  • 1 kis csokor koriander zöld, apróra vágva
  • 10 db kisebb babérlevél
  • 1 teáskanál római kömény, mozsárban összetörve
  • 2 evőkanál édes kömény, mozsárban összetörve
  • 6 db szegfűszeg, mozsárban összetörve
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál füstölt só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 2 db narancs, reszelt héja és leve
  • 6 evőkanál Balzsamecet
  • 200 ml ketchup
  • 2 evőkanál Worcestershire szósz
  • 2 evőkanál mustár
  • 300 ml almalé
Egyszerűsített változat:
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 10 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 db friss chilipaprika, apróra vágva
  • pár evőkanál olíva olaj
  • 100 g barna cukor
  • 1 csapott evőkanál morzsolt kakukkfű
  • 1 csapott evőkanál morzsolt rozmaring
  • 1 kis csokor koriander zöld, apróra vágva (vagy 1 nagy evőkanálnyi szárított)
  • 10 db kisebb babérlevél
  • 1 teáskanál római kömény, mozsárban összetörve
  • 2 evőkanál édes kömény, mozsárban összetörve
  • 6 db szegfűszeg, mozsárban összetörve
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál füstölt só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 6 evőkanál Balzsamecet
  • 2 evőkanál Worcestershire szósz
  • 2 evőkanál Mustár
  • 200 ml Ketchup
  • 300 ml 100%-os Almalé
  • 300 ml 100%-os Narancslé

(dupla adag)

Eszközök:

Teflon serpenyő
Vágódeszka, konyhakés
Üvegek
Szűrő, tölcsér

Elkészítése:


Egy serpenyőben, közepes hőfokon megfonnyasztom a hagymát, a fokhagymát és a chilit, 5 percen át.

Hozzákeverem a 'zöld'en jelölt fűszereket és kevergetem egy percig.

Hozzászórom a cukrot és sötétbarna színig karamellizálom.

Kb. 2 perc után hozzákeverem a 'kék' hozzávalókat. 10 percig főzöm közepes hőfokon.

Hűtőben 1 hétig eláll, de könnyedén elteheted későbbre. Ekkor 1, vagy több üvegbe önts egy kevés vizet és tegyed a mikróba kb 15-20 percre. Öntsd ki belőle a vizet és töltd tele szósszal az üvegeket. A jól elmosott kupakkal zárd le és hagyd kihűlni. Hűtőszekrényben tárolva 6 hónapig is eláll. Felbontás után 4-6 nap alatt fogyaszd el!

TIPP:
Sűrítsd ketchup állagúra!
Az elkészítés vége felé, a 2 dl almalébe keverj egy púpos evőkanál burgonya keményítőt. Mikor csomómentesen elkeverted, öntsd hozzá a szószhoz és miután besűrűsödött, töltsd tubusba.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése