2022. augusztus 23., kedd

Gyökérkenyér

...Egy nagyon egyszerű kenyér recept, akár kezdőknek is! Kevés munka van vele, csupán idő kell neki! Akkor csinálok ilyen kenyeret, ha hétvégén friss, ropogósat akarok reggelizni. Mivel 12-14 órát kell pihentetni ezt a kenyeret, így este bekeverem, hogy másnap reggel kisüthessem! Igazi vastag héjú, ropogós kenyér! Tökéletes választás kis vendégváró falatkákhoz, vagy mártogatósokhoz/krémekhez.
Nem kell dagasztani, ezért nincs sok munka vele, csupán időt igényel. Egyik hétvégén próbáld ki! Tehetsz hozzá fűszereket, szárított paradicsomot, olíva bogyót, pirított hagymát, szalonnát, magvakat, vagy akár a tetejére sajtot is szórhatsz kedved szerint!


Hozzávalók (2 db Gyökérkenyérhez):

  • fél kg liszt BL55
  • maximum 5 g szárított élesztő
  • 16 g só
  • ~4 dl langyos víz 

Idő

előkészület 5 perc
pihentetés 12-14 óra+10 perc
sütés 40-50 perc
sütés utáni pihentetés 15 perc

Eszközök:

Nagy keverőtál
Tiszta konyharuha, szilikonlapát
Tepsi, sütőpapír
Toll-, vagy szilikon ecset


Elkészítése:


Egy keverőtálban elkeverem a liszttel, a sót, az élesztőt, majd hozzáadom a 4 dl vizet és szilikon lapát (és a kezem) segítségével összeállítom a tésztát. Nem dagasztom, csak összekeverem jó alaposan.

Egy tiszta konyharuhával letakarom és huzatmentes helyen (pl.: a fűtetlen sütőben) kelesztem kb. 12-14 órát.

Az idő leteltével bőven lisztezett felületre borítom a tésztát, elfelezem, majd mindkét darab tésztát nagyobb téglalap alakúra paskolom és megformázom: feltekerem és hengerré formázom a tésztát, majd többször megcsavarom (tekerek rajta párat, mintha mosott ruhát csavarnék ki). A végeket óvatosan összenyomom, ha "kígyóra" sikerül tekernem.

Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és huzatmentes helyen hagyom pihenni 10 percig. Közben felfűtöm a sütőt 230 fokra, majd betolom a kenyereket a sütőbe. A sütő aljába 3-4 méretesebb jégkockát rakok, vagy vizet teszek egy kis hőálló edénybe. 40-50 percig sütöm, de félidőben megfordítom a tepsit (és ha nagyon pirulnának a hőmérsékletet is visszaveszem 200 fokra. Ez sütőtől függ!). Addig sütöm, míg szép színük nem lesz.

Miután kész, egy tollecsettel megkenem a kenyerek külsejét vízzel. Konyharuhával lefedve, legalább 15 percet pihentetem, mielőtt szeletelném.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése