2016. február 1., hétfő

Mama Fánkja

...egy igazi nagymama receptje! Egy jóbarátom kívánságára ezt a receptet is megosztom veletek. Itt egy autentikus étel, amit senkinek se kell bemutatnom.


Hozzávalók:

  • 500 g liszt (BL55)
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 50-60 g cukor
  • csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • 3,5 dl tej (szoba hőmérsékletű!)
  • 100 g olvasztott vaj

Eszközök:

Keverőtál
Nyújtófa
Kör alakú formáló / bögre
Serpenyő, szűrőlapát
Szita

Elkészítése:


Egy keverőtálba szitálom a lisztet. Elkeverem benne a sót, a cukrot és az élesztőt. Hozzárakom a két tojás sárgáját és a tejet. Alaposan kikeverem. Az olvasztott vaj egy részét a keverőtál oldalára csorgatom és belegyúrom a tésztába. Többször megismétlem, míg el nem fogy a vaj. Miután szépen összegyúrtam, lefedve kelesztem 1-2 óráig, míg szépen megnő.

Lisztezett felületre borítom és 1-1,5 cm vastagra nyújtom. Egy gyűrűvel formára vágom. (Ha nincs, akkor egy kilisztezett bögrével/pohárral.) Pihentetem még fél órát.

A serpenyőbe annyi olajat öntök, hogy a fánkok felét MÉG NE érje el!!! Ettől fog szépen megnőni és a középső fehéres rész, ami az autentikusságát adja.

Középmagas hőfokon világosbarnára sütöm. Egy szűrőlapáttal konyharuhára szedem és lecsepegtetem.

Miután kicsit kihűlt, porcukrot szitálok rá.

TIPP:
  • Tölteni is lehet. Házi lekvárral, vagy magunk főzött sűrű krémmel. Töltsd egy habzsákba, lehetőleg olyan véggel, ami hosszúkás (töltésre való). A kisült fánkot megfogod és az oldalába szúrod a habzsákot. Óvatosan elkezded nyomni és kifele húzni. Figyeld közbe hogy meg ne repedjen a fánk!
  • Mártani is lehet! Vízgőz fölött olvaszott csokiba is márthatod a tetejét!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése