2016. augusztus 16., kedd

Lepénykenyér

...Montenegróban ettem Pljeskavicat, ajvárral, friss zöldségekkel, pont ilyen lepényben. Mindenféle szendvics és burger készíthető ebből a lapos kenyérkéből. A tartósságát nem tudom megmondani, mert mindig hamar elfogy. Másnap még mindig ugyan olyan omlós és puha. Próbáld ki bátran, akár egy grillezés alkalmával!


Hozzávalók:

  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
  • csipet szódabikarbóna
  • 1 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő

Elkészítése:


A lisztet egy keverőtálba mérem, majd elkeverem benne a sót és a szódabikarbonátot.

A tejet 20 másodpercre a mikróba teszem, hogy enyhén meleg legyen. Belemorzsolom az élesztőt, majd hozzáteszem a cukrot és egy villával elkeverem. Egy csipet lisztet szórok a tetejére és félreteszem.

Amint felfutott az élesztő, a vízzel és olajjal együtt a liszthez öntöm.

Jó alaposan, egyneművé gyúrom.


6 db (14 dkg) gombócokká formálom és félreteszem pihenni. 20-30 perc után, lisztezett felületre teszem és tetszőleges nagyságra, kb. tenyér méretűre nyomkodom. Nem használtam sodrófát, fölöslegesnek éreztem. 30 percet újra pihentetem. Addig 200 fokra előmelegítem a sütőt.

Miután megkelt, egy ecset segítségével jó laposan megkenem vízzel.

Egy kis hőálló tálba vizet teszek és elhelyezem a sütő aljába.

30 perc alatt pirosra sütöm, ha kell útközben megforgatom a tepsit. (Ha két tepsit használsz, célszerű félúton felcserélni, hogy egyenletesen süljön!)


Papírkosárba teszem és egy tiszta, nedves konyharuhával letakarom és így várom meg, míg kihűl kicsit. Frissen fogyasztva a legjobb!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése