2017. március 26., vasárnap

Pulled Pork & Coleslaw Wrap

...tépett malachús, pikáns BBQ szósszal, majonézes káposztasalátával, kukorica tortilla lapban. Ez maga a mennyország !!!! Ez a kombináció nagyon elterjedt a street food éttermek körében. Nem véletlen, mert eszméletlen jó dolog! Kínálják burgerbe, ciabattaba, vagy más kenyérfélébe, de tortillába még nem láttam.....addig, míg meg nem csináltam. A végeredmény olyan, amilyennek elképzeltem. ISTENINEK! Készülj elő pár nappal korábban és pácold a húst és készíts BBQ szószt! A salátának is jó ha egy éjszakát alszik. Igazi party étel!


Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg sertés lapocka
  • 3 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 2 teáskanál füstölt piros paprika
  • 1 teáskanál őrölt köménymag

Saját BBQ szószom

Egyszerűsített változata:
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 10 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 db friss chilipaprika, apróra vágva
  • pár evőkanál olíva olaj
  • 100 g barna cukor
  • 1 csapott evőkanál morzsolt kakukkfű
  • 1 csapott evőkanál morzsolt rozmaring
  • 1 kis csokor koriander zöld, apróra vágva (vagy 1 nagy evőkanálnyi szárított)
  • 10 db kisebb babérlevél
  • 1 teáskanál római kömény, mozsárban összetörve
  • 2 evőkanál édes kömény, mozsárban összetörve
  • 6 db szegfűszeg, mozsárban összetörve
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál füstölt só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 6 evőkanál Balzsamecet
  • 2 evőkanál Worcestershire szósz
  • 2 evőkanál Mustár
  • 200 ml Ketchup
  • 300 ml 100%-os Almalé
  • 300 ml 100%-os Narancslé
  • 1 nagy evőkanál keményítő

Salátához:

  • 400 g fehér káposzta, gyalulva
  • 200 g sárgarépa, gyalulva
  • 100 g póréhagyma, apróra vágva
  • 8 evőkanál majonéz 
  • 7 evőkanál tejföl (1 kis doboz, laktózmentes)
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál fehér bors
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 teáskanál cukor

~8-10 db Kukorica tortilla lap


Eszközök:

Vágódeszka, konyhakés, zöldséghámozó
Tepsi
Gyalu
Keverőtálak
Palacsintasütő
Lábas, szűrő, tölcsér, 2 mérőhenger, üveg


Elkészítése:


BBQ szósz

Egy mérőhengerbe kimérem a narancslevet, a ketchupot, a mustárt, a worcestershire szószt és a balzsamecetet. Egy másik mérőhengerbe kimérem az almalevet és hozzákanalazom a keményítőt. Egy tálba kimérem az összes fűszert. Mindent félreteszek.
Egy nagy lábosba olíva olajat hevítek és üvegesre pirítom benne a hagymát, a fokhagymát és a chilit. Hozzáadom a cukrot és sötétbarnáig karamellizálom, folyamatos kevergetés mellett.
Közben hozzáadom a fűszereket is és felöntöm a narancsleves keverékkel.
Forralástól számítva 10-15 percig főzöm, csendesen. Végül besűrítem az almaleves keményítővel. Előkészítek egy üveget. Közvetlen az üvegbe szűröm.

Pulled Pork

A lapockát bedörzsölöm a fűszerekkel és ha van időm pár, napig pácolom. Egy forró serpenyőbe, kevés olajon körbepirítom (kérget képzek). Egy tepsire teszem, 1 dl vizet öntök alá és alufóliával lefedem. 130 fokra előmelegített sütőbe teszem és légkeveréses módon 4 óráig sütöm. (Használhatsz sütőzacskót is!) Kicsi megvárom, hogy hűljön, majd két villával rostjaira szedem a tepsiben. Ráöntöm a BBQ szószt (~400-500 ml-t), majd elkeverem.

Coleslaw

A salátához előveszek egy nagy tálat. Beleteszem a majonézt, a tejfölt, a mustárt, az ecetet, cukrot, sót és fehér borsot. Jól kikeverem. Vékonyan legyalulom a káposztát és a répát, a pórét apróra vágom és az öntethez keverem. Minimum 1 órára a hűtőbe teszem.

Egy palacsintasütőt felforrósítok és gyorsan megpirítok egy tortilla lapot. Lapostányérra teszem.

Rákanalazok a húsból és a salátából, majd feltekerem. Egy fogpiszklóval rögzítem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése