...tépett malachús, pikáns BBQ szósszal, majonézes káposztasalátával, kukorica tortilla lapban. Ez maga a mennyország !!!! Ez a kombináció nagyon elterjedt a street food éttermek körében. Nem véletlen, mert eszméletlen jó dolog! Kínálják burgerbe, ciabattaba, vagy más kenyérfélébe, de tortillába még nem láttam.....addig, míg meg nem csináltam. A végeredmény olyan, amilyennek elképzeltem. ISTENINEK! Készülj elő pár nappal korábban és pácold a húst és készíts BBQ szószt! A salátának is jó ha egy éjszakát alszik. Igazi party étel!
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg sertés lapocka
- 3 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 2 teáskanál füstölt piros paprika
- 1 teáskanál őrölt köménymag
Saját BBQ szószom
Egyszerűsített változata:
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 10 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 db friss chilipaprika, apróra vágva
- pár evőkanál olíva olaj
- 100 g barna cukor
- 1 csapott evőkanál morzsolt kakukkfű
- 1 csapott evőkanál morzsolt rozmaring
- 1 kis csokor koriander zöld, apróra vágva (vagy 1 nagy evőkanálnyi szárított)
- 10 db kisebb babérlevél
- 1 teáskanál római kömény, mozsárban összetörve
- 2 evőkanál édes kömény, mozsárban összetörve
- 6 db szegfűszeg, mozsárban összetörve
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál füstölt só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 6 evőkanál Balzsamecet
- 2 evőkanál Worcestershire szósz
- 2 evőkanál Mustár
- 200 ml Ketchup
- 300 ml 100%-os Almalé
- 300 ml 100%-os Narancslé
- 1 nagy evőkanál keményítő
Salátához:
- 400 g fehér káposzta, gyalulva
- 200 g sárgarépa, gyalulva
- 100 g póréhagyma, apróra vágva
- 8 evőkanál majonéz
- 7 evőkanál tejföl (1 kis doboz, laktózmentes)
- 1 evőkanál mustár
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál fehér bors
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 teáskanál cukor
~8-10 db Kukorica tortilla lap
Eszközök:
Vágódeszka, konyhakés, zöldséghámozó
Tepsi
Gyalu
Keverőtálak
Palacsintasütő
Lábas, szűrő, tölcsér, 2 mérőhenger, üveg
Elkészítése:
BBQ szósz
Egy mérőhengerbe kimérem a narancslevet, a ketchupot, a mustárt, a worcestershire szószt és a balzsamecetet. Egy másik mérőhengerbe kimérem az almalevet és hozzákanalazom a keményítőt. Egy tálba kimérem az összes fűszert. Mindent félreteszek.
Egy nagy lábosba olíva olajat hevítek és üvegesre pirítom benne a hagymát, a fokhagymát és a chilit. Hozzáadom a cukrot és sötétbarnáig karamellizálom, folyamatos kevergetés mellett.
Közben hozzáadom a fűszereket is és felöntöm a narancsleves keverékkel.
Forralástól számítva 10-15 percig főzöm, csendesen. Végül besűrítem az almaleves keményítővel. Előkészítek egy üveget. Közvetlen az üvegbe szűröm.
Pulled Pork
A lapockát bedörzsölöm a fűszerekkel és ha van időm pár, napig pácolom. Egy forró serpenyőbe, kevés olajon körbepirítom (kérget képzek). Egy tepsire teszem, 1 dl vizet öntök alá és alufóliával lefedem. 130 fokra előmelegített sütőbe teszem és légkeveréses módon 4 óráig sütöm. (Használhatsz sütőzacskót is!) Kicsi megvárom, hogy hűljön, majd két villával rostjaira szedem a tepsiben. Ráöntöm a BBQ szószt (~400-500 ml-t), majd elkeverem.
Coleslaw
A salátához előveszek egy nagy tálat. Beleteszem a majonézt, a tejfölt, a mustárt, az ecetet, cukrot, sót és fehér borsot. Jól kikeverem. Vékonyan legyalulom a káposztát és a répát, a pórét apróra vágom és az öntethez keverem. Minimum 1 órára a hűtőbe teszem.
Egy palacsintasütőt felforrósítok és gyorsan megpirítok egy tortilla lapot. Lapostányérra teszem.
Rákanalazok a húsból és a salátából, majd feltekerem. Egy fogpiszklóval rögzítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése