2017. május 4., csütörtök

Diós Rozsvekni

...80% rozstartalmú, de nem fekete, mint az éjszak. Hogyan? A fehér rozsliszt nagy barát! Miután felfedeztem, minden héten készítek ilyen kenyeret. Nincs masszív rozsos-ánizsos íze, amit megszokhattunk a rozskenyereknél. 20%-ban teljes kiőrlésű tönkölybúzát használok, így dúsítva rosttartalmát. Diót helyettesítettem már törökmogyoróval és mandulával is. Bármelyiket bátran tudom ajánlani, mert nagyszerű ízt adnak a kenyérnek. A titka, hogy elő legyen pirítva, így sokkal finomabb ízt lehet elérni. Nagyjából 1 hétig ugyan olyan állaga van. Lassan szikkad és ebből a legjobb a pirítós! Nem nehéz elkészíteni. Mindent leírtam, így hétvégén már te is ki tudod próbálni.


Hozzávalók:

  • 400 g fehér rozsliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 mokkáskanálnyi szárított élesztő
  • 100 g dió, megtörve, szárazon előpirítva
  • 400 ml víz (langyos)
  • 25 g friss élesztő
  • csipet cukor

Eszközök:

Kenyérsütő forma (Őzgerinc 20x10 cm)
Mozsár, vagy késes robotgép
Kis serpenyő
Keverőtál
Sütőpapír
Rács
Kis hőálló tál


Elkészítése:


Egy tálba öntöm a vizet. Belemorzsolom a friss élesztőt. Egy csipet lisztet és cukrot szórok bele. Villával elkeverem és félreteszem, felfuttatom.

Addig egy másik keverőtálba mérem a liszteket. Hozzáteszem a sót, a megtört pirított diót, és a szárított élesztőt. Alaposan összekeverem.

Miután kellően felhabosodott az élesztő, hozzáöntöm a lisztkeverékhez. Egyik kezemmel alaposan kikeverem. Nagyon lágy tésztát fogok kapni. Félreteszem és lefedve, fél-1 órát kelesztem (míg duplájára nő).

A sütőformába egy darab sütőpapírt helyezek. Az első kelesztés végén egy lisztezett felületre borítom és átgyúrom, majd a formába borítom és újabb fél-1 órát kelesztem (amíg kiemelkedik a tészta).

Közben elkezdem felfűteni a sütőt 250 fokra.

Miután ismét megkelt, vizet csepegtetek a kenyér tetejére és ujjaimmal óvatosan elkenem, vagy ecsettel elkenem. A sütő aljába egy vízzel teli kis hőálló tálat teszek. 250 fokon (alul-felül sütésen) 10 percig sütöm, majd visszaveszem 220-ra és további 40 percig sütöm. Tűpróbát csinálok, mielőtt kivenném!

Miután kész, kiveszem és rácsra teszem. Egy tiszta, enyhén vizes konyharuhával letakarom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése