...avagy a Mexikói csirkés melegszendvics, amit most két különböző ízvilágban mutatok meg nektek! Sült paprikás-babpürés és sült cukkinis-guacamole-s töltelékkel készült a mai finomság.
Egyszerű, gyors, finom és különleges!
Hozzávalók (4 db-hoz):
- 8 lap kukorica tortilla
- 500 g csirkemell, vékony filékre vágva
- 1 csapott teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
- 1 nagy teáskanál só
- frissen őrölt tarkabors
- pár evőkanál olíva olaj
Guacamole:
- 2 db érett avokádó
- 2 kis gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- marék korianderzöld/petrezselyem
- 1 piros chili, kimagozva, apróra vágva (elhagyható)
- 1 csapott teáskanál só
- frissen őrölt tarkabors
Fűszeres babpüré:
- 1 db (400 g-os) vörösbab konzerv
- 1 fej hagyma, apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- maréknyi korianderzöld/petrezselyem
- 1 piros chili, kimagozva, apróra vágva (elhagyható)
- 1 evőkanál olíva olaj
- só, frissen őrölt tarkabors
- reszelt sajt (vörös cheddar vagy más kedvenc, ízes sajt)
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 cukkini (~300 g), karikákra vágva
- 1 nagy piros kaliforniai paprika, kimagozva, felcsíkozva
- só, frissen őrölt tarkabors
Eszközök:
Palacsintasütő
Késes robotgép
Vágódeszka, konyhakés, keverőtálak
Sajtreszelő
A felkarikázott cukkinit egy keverőtálba teszem. Enyhén megsózom-borsozom és kevés olíva olajat öntök rá, majd átkeverem. Egy sütőpapírral bélelt tepsire öntöm. A felszeletelt paprikát ugyan abba a keverőtálba teszem. Szintén sózom-borsozom és meglocsolom olíva olajjal. Átkeverem és a cukkini mellé borítom. Eloszlatom és 250 fokos, előmelegített sütőbe (alul-felül sütésen) 15-20 perc alatt megsütöm. Félreteszem.
Közben a csirkemellet csíkokra vágom. Fűszerezem füstölt pirospaprikával, sóval és borssal. Kis pihentetés után egy kevés olíva olaj kíséretében kisütöm mindegyik darabot, majd félreteszem. A serpenyőbe fogom elkészíteni a babpürét.
A Babpüréhez egy-két evőkanál olíva olajat melegítek és megpirítom a hagymát. A vége felé hozzáteszem a fokhagymát, a chilit, a római köményet, sót és borsot. Fél percig kevergetem, majd hozzáöntöm az előre átmosott babom és a sűrített paradicsomot. Egy deci vizet öntök hozzá és 5 percig főzöm, majd félrehúzom és beletépkedem a korianderzöldet. Ezután beleöntöm egy késes robotgépbe és simára dolgoztatom. Átteszem egy másik tálba és gyorsan elmosom.
A Guacamolehoz az avokádókat kimagozom, majd kikanalazom a húsát és a késes robotgépbe teszem. Hozzátépkedem a korianderzöldet. Mellé dobom a fokhagymákat és az aprított chilit. Fűszerezem sóval, borssal és a citrom levével. Simára dolgoztatom. Ha nagyon sűrű, olíva olajjal lazítom.
Végül összeállítom a quesadillat.
Egy palacsintasütőre teszek egy lapot. megkenem babpürével, elhelyezem rá a csirkét, a sült paprikát és a reszelt sajtot. Egy másik tortilla lapot a tetejére teszek és óvatosan összenyomom a kezemmel. Mindkét oldalát közepes hőfokon sütöm.
Átfordítás: Egy lapostányért teszek rá. Ráteszem a kezem és egy határozott mozdulattal átfordítom, majd a tányérból, visszacsúsztatom a serpenyőbe.
Sütés közben egy lapostányéron már előkészítheted a következőt! Majd onnan csúsztatod a palacsintasütőre.
A zöld esetén a sorrend: tortilla lap, guacamole, csirke, cukkini, sajt, tortilla lap
TIPP: a Quesadillas-t sokféleképpen elkészíthető. Zöldségek közül kukoricát, padlizsánt, paradicsom karikákat, hagyma karikákat, avokádó szeleteket és paprika karikákat is használnak töltelékként! A babkrém és guacamole mellett, külön féle salsa szósszal és tejföllel kenik meg a tortilla lapokat. Friss salátával tálalva, igazán egészséges ételt kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése