...Nagymamám csinált mindig ilyen savanyúságot. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy, hogyan készül. Megszokott "érzéssel" választ kaptam, így eljött az idő, hogy kikísérletezzem. Egyszerű fűszerezésű és tartósítószer mentes recept. Kizárólat az ecet, só és cukor ami tartósítja, de így is hónapokig eláll a hűtőben. Ő uborkát is tett bele, néha még azt is ami a hűtő aljában volt, hisz' nála nem ez jelentette a savanyúságot, csupán egy gyors saláta volt amit hetekig eszegethet az ember. Így bármiből készíthetjük. Uborka nélkül nagyszerű majonézes káposztasaláta alap! Már csak ezért is érdemes nekiállni az egyik hétvégén. Egy jó V-gyaluval gyorsan végezni is lehet, így nem kell órákat a konyhában állni.
- 2,5 l víz
- 5 dl 10% ecet (vagy 2,5 dl 20%-os + 2,5 dl víz)
- 35 g só
- 110 g cukor
- 2 teáskanál őrölt köménymag
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- ~1000 g káposzta (félbe vágva)
- ~500 g sárgarépa
- ~500 g vöröshagyma
- 2 szál kígyóuborka (elhagyható)
Eszközök:
V-zöldséggyalu, kétféle betéttel
7 db 720 ml-es befőttes üveg + kupak
10 l-es lábas, vagy egy hasonló méretű műanyag edény
3 l-es lábas
Zöldséghámozó, merőkanál, kés
Elkészítése:
A répát finom Julienne-csíkokra vágom a V-zöldséggyaluval.
Ezután betétet cserélek és a többi zöldséget egyszerűen vékonyra gyalulom.
Jó alaposan átforgatom a kezemmel, hogy összekeveredjen minden.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése