2017. augusztus 7., hétfő

Káposztasalátám télire

...Nagymamám csinált mindig ilyen savanyúságot. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy, hogyan készül. Megszokott "érzéssel" választ kaptam, így eljött az idő, hogy kikísérletezzem. Egyszerű fűszerezésű és tartósítószer mentes recept. Kizárólat az ecet, só és cukor ami tartósítja, de így is hónapokig eláll a hűtőben. Ő uborkát is tett bele, néha még azt is ami a hűtő aljában volt, hisz' nála nem ez jelentette a savanyúságot, csupán egy gyors saláta volt amit hetekig eszegethet az ember. Így bármiből készíthetjük. Uborka nélkül nagyszerű majonézes káposztasaláta alap! Már csak ezért is érdemes nekiállni az egyik hétvégén. Egy jó V-gyaluval gyorsan végezni is lehet, így nem kell órákat a konyhában állni.


Hozzávalók (~7 db 720 ml-es üveghez):

  • 2,5 l víz
  • 5 dl 10% ecet (vagy 2,5 dl 20%-os + 2,5 dl víz)
  • 35 g só
  • 110 g cukor
  • 2 teáskanál őrölt köménymag
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • ~1000 g káposzta (félbe vágva)
  • ~500 g sárgarépa
  • ~500 g vöröshagyma
  • 2 szál kígyóuborka (elhagyható)

Eszközök:

V-zöldséggyalu, kétféle betéttel
7 db 720 ml-es befőttes üveg + kupak
10 l-es lábas, vagy egy hasonló méretű műanyag edény
3 l-es lábas
Zöldséghámozó, merőkanál, kés


Elkészítése:


Az üvegeket és kupakokat forró mosószeres vízzel kimosom, átöblítem, majd hagyom lecsepegni.

A zöldségeket megpucolom és megmosom. Előveszek egy 10 literes lábast, amibe kényelmesen elférnek majd a zöldségek.

A répát finom Julienne-csíkokra vágom a V-zöldséggyaluval.

Ezután betétet cserélek és a többi zöldséget egyszerűen vékonyra gyalulom.

Jó alaposan átforgatom a kezemmel, hogy összekeveredjen minden.

Előveszek egy 3 literes lábast és 2,5 l vizet öntök bele. Felforralom.

Amíg várok erre, a befőttes üvegeket kitömöm a gyalult zöldségekkel. Törekszek rá, hogy minél többet belenyomjak. A tiszta kezemmel hamar megvan.

Miután felforrt a víz, beleöntöm az ecetet és hozzáteszem a sót, a cukrot, az őrölt köménymagot és az őrölt fekete borsot. Újraforralom.

Merőkanállal mindegyik üveget szintig töltöm. Jó erősen rászorítom a kupakokat és szobahőmérsékleten megvárom míg kihűl, utána hűtőben tartom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése