2017. november 3., péntek

Krémes Karfiol, Csibegolyókkal

...tisztára olyan mint egy burgonyapüré, de ez sokkal jobb! Pofon egyszerű elkészíteni, mert szinte csak egy késes robotgép kell hozzá. A csibegolyók pedig egyszerűen fantasztikusak. Imádom a húsgolyókat, bármilyen formában. Most ezt a két egyszerű és gyors receptet hoztam el nektek! Próbáljátok ki és könnyen megeshet, hogy soha többé nem fogtok burgonyapürét készíteni.


Hozzávalók:

Krémes karfiolhoz:
  • 1 nagy karfiol, rózsáira szedve
  • 6 dl tej (vagy növényi tej)
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 babérlevél
  • 1 mokkáskanál fehér bors 
  • 1 db szerecsendió virág
  • 1 szikkadt rozsos zsemle (vagy más zsemle), durvára őrölve
  • ~85 g liszt
  • ~85 g növényi olaj

A húsgolyókhoz:
  • 500 g csirkemell
  • 5 púpos evőkanál rizsliszt
  • 2 púpos evőkanál búzaliszt
  • 1 nagy tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál citrombors
  • füstölt cayenne bors, ízlés szerint
  • 1 evőkanál frissen vágott petrezselyemzöld / 1 teáskanál szárított
  • növényi olaj a sütéshez

Eszközök:

3l-es lábas+fedő
Magas falú teflon serpenyő
Mozsár
Tepsi
Késes robotgép
Vágódeszka, konyhakés
Keverőtálak


Elkészítése:


Előmelegítem a sütőt 200 fokra.

Miután a karfiolt megmostam és rózsáira szedtem, előveszem a késes robotgépet. Több ütembe morzsásra darálom a karfiolt. 1 teáskanál sót keverek el, majd félreteszem.

A robotgépet elöblítem és a felkockázott csirkehúst, több ütembe megdarálom. Az utolsó adaghoz hozzáteszem a fokhagyma gerezdeket és együtt darálom meg. Keverőtálba teszem és ízesítem sóval, citromborssal, frissen vágott petrezselyemmel és füstölt cayenne borssal. Hozzákeverek egy egész tojást, rizslisztet és sima lisztet. Kikeverem, majd félreteszem.

Egy mozsárba töröm a babér leveleket és a szerecsendióvirágot. 1 teáskanál só mellett porrá zúzom.

A robotgépet még egyszer elmosom és beletördelem a szikkadt zsemlét. Durvára darálom.

Apróra vágom a hagymát.

Egy 3l-es lábosba felforrósítom az olajat és megpirítom benne a hagymát. Hozzáteszem a lisztet és a mozsárban összetört fűszereket. Ízesítem fehér borssal és világosbarna színig pirítom. Egy habverővel kevergetem, majd a rántásomhoz többször, kis mennyiségben hozzáöntöm a tejet, úgy, hogy folyamatosan kevergetem. Amikor nagyon sűrű mártást kapok 2-3 percig főzöm, kevergetés mellett, majd félrehúzom. Ha kell sózom még.

Egy magas falú tepsit veszek elő és az aljára öntöm a "karfiolmorzsát". Elegyengetem, majd a tetejére borítom a fűszeres mártást. Miután ezt is elsimítottam, a tetejére szúrom a zsemlemorzsát. A felfűtött sütőben 30 percig sütöm.

Közben egy magas falú teflon serpenyőbe ujjnyi olajat öntök. Kikészítek egy kis edényt, amibe vizet teszek, mivel vizes kézzel tudom majd könnyedén formázni a csibehús keverékemet.

A felforrósodott olajba helyezem a formázott golyókat. Több ütembe pirosra sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése