....Az észak-mexikóból származó burrito adta az ötletet ehhez az ételhez. A fűszeres marhahús, bab és kukorica mellett, a frissítő guacamole, a főtt rizs és a ropogós saláta, egy leheletnyi tejföllel egy igazán kiadós és ütős étel! Nem beszélve, hogy ez az ízorgia a padlóra visz mindenkit, annyira finom! Gyorsan megvan és mindenki szeretni fogja, ezt garantálom! Csípősen az igazi, de ha nem szereted, nyugodtan hagyd ki, úgy is nagyszerű lesz!
Hozzávalók (8 db-hoz):
- 1 bögre rizs
- Tortilla lapok (8 db)
- Tejföl (laktózmentes)
- Jégsaláta, vékony csíkokra vágva
- 400 g darált marhahús
- 2 vöröshagyma, félkarikákra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, felszeletelve
- 1 bögre fagyasztott kukorica
- 1 db (400 g-os) vörösbab konzerv
- 2 csapott teáskanál füstölt pirospaprika
- 1,5 csapott teáskanál őrölt római kömény
- frissen őrölt tarkabors
- 1 nagy teáskanál só
- 300 g sűrített paradicsom (20%-os)
- 1 db piros chili, apróra vágva (vagy más formátumban, ízlés szerint)
- extra szűz olíva olaj
Guacamole:
- 2 db érett avokádó
- 1 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- marék korianderzöld/petrezselyem
- 1 piros chili, kimagozva, apróra vágva (elhagyható)
- 1 csapott teáskanál só
- csipet cukor
- frissen őrölt tarkabors
Eszközök:
késes robotgép, vagy botmixer
vágódeszka, konyhakés
kis lábas+fedő
magas falú teflon serfenyő+fedő
palacsintasütő
Elkészítése:
Egy kis lábosba, egy evőkanál olajat hevítek és gyakori kevergetés mellett, megpirítom a rizst. Addig kevergetem, míg kellemes pirított illata nem lesz. Ezután felöntöm 1,8 szoros vízzel és megsózom. Miután felforrt, lefedem egy fedővel és lekapcsolom alatta a tűzhelyt, de nem húzom le. Nem szabad a fedőt leemelni! Hagyjuk békén 20-30 percig, addig foglalkozzunk mással!
A guacamolehoz egy késes robotgépet veszek elő. Az avocado magjait kiszedem és egy evőkanál segítségével kikanalazom a húsát, majd a robotgépbe teszem. Hozzáadom a fokhagymákat, a citrom levét, a korianderzöldet, a chilit, majd a sót és a borsot. Alaposan összemixelem, majd egy tálkába kiteszem és a hűtőben pihentetem a tálalásig. (Ha savanyúra sikeredett, nyugodtan tegyél hozzá egy fél teáskanálnyi porcukrot!)
Egy magas falú serpenyőben olíva olajat hevítek. Megfuttatom benne a hagymát, majd pár pillanat után a fokhagymát, a chilit, a füstölt pirospaprikát, az őrölt római köményet, végül sót és borsot is hozzákeverek. Ezután a húst is hozzáteszem és addig kevergetem, míg mindenhol lepirul. Hozzáöntöm a kukoricát és a sűrített paradicsomot. Fedő alatt csendesen 15 percig párolom. Végül a babkonzerv levét leöntöm és átmosom a babot. Hozzákeverem és még 3 percig főzöm.
Egy teflonos palacsintasütőben, hirtelen megpirítom a tortilla lapokat, majd tányérra teszem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése